Włoska oliwa z oliwek – jak wybrać najlepszą?

Napisane przez
oliwa z oliwek - jak wybrać

Podróż do Włoch w wielu przypadkach kończy się miłością do jedzenia. Nietrudno w to uwierzyć, gdyż oryginalne włoskie specjały wyróżniają się wyjątkowym smakiem i aromatem. Dużą popularnością cieszą się m.in. włoskie oliwy extra vergine. W przypadku podróżowania samolotem nie zawsze jest jednak możliwe zabranie ze sobą butelki z oryginalną oliwą kupioną we Włoszech. W takim przypadku w tęsknocie za tym przepysznym smakiem zaczynamy poszukiwania włoskiej oliwy w polskich sklepach. Na co zwrócić uwagę podczas zakupów? Jak powinna być przechowywana ? Jaka oliwa z oliwek będzie najlepsza? Zapraszamy do naszego poradnika zakupowego!

Jaka oliwa z oliwek będzie najlepszym wyborem i o czym pamiętać?

Kupując włoską (i nie tylko!) oliwę z oliwek, warto zwrócić uwagę na certyfikat DOP, który oznacza Chronioną Nazwę Pochodzenia. Dzięki niemu zyskujemy pewność, że wybrany przez nas produkt faktycznie powstał w danym regionie i był poddany odpowiednim kontrolom podczas produkcji.

Można sprawdzić także czy na etykiecie znajdziemy nazwę i adres producenta. W ten sposób możliwe jest zweryfikowanie firmy, np. w Internecie.

Butelka, która posiada certyfikat daje pewność, że zaliczyła bez problemu wszystkie badania i kontrole. Oznacza to, że spełnia wszystkie wymagania, które są niezbędne, aby uzyskać tego typu pieczęć. 

No dobrze, ale jaka oliwa z oliwek będzie najlepsza? Ta z pierwszego tłoczenia na zimno – oliwa extra virgin. Jej zaletą nie jest tylko to, że jest najzdrowsza, ale także posiada niepowtarzalny smak. Dodając ją do sałatek, czy też innych potraw możesz stworzyć świeży i aromatyczny posiłek. Wykonywana jest z najwyższej jakości owoców, dlatego tak dobrze wszystko z nią smakuje. Jeśli chcesz poczuć się, jak szef najlepszej restauracji, to powinieneś postawić właśnie na ten produkt. 

Jaka oliwa z oliwek najlepsza
Owoce mają wpływ na to, jak smakuje oliwa z oliwek. 

Jaka oliwa z oliwek do różnych dań?

Pewnie zadajesz sobie pytanie, czy zawsze najlepsza będzie oliwa extra virgin. Odpowiedź brzmi, tak. jest to wyjątkowy składnik, który sprawi, że każda potrawa nabierze lepszego smaku. 

Wybierając ją do sałatek stowrzysz mieszankę składników, które będa wyjątkowo aromatyczne. 

Możesz ją także dodać na chleb i stworzyć oryginalną włoską bruschettę. Wystarczy, że lekko opieczona kromkę chleba natrzeć czosnkiem, polać oliwą , dodać pomidora i bazylię. Pyszna przekąska lub śniadanie gotowe w mgnieniu oka. A jaka oliwa z oliwek do pizzy? Tutaj najlepiej wybrać extra virgin lub virgin. Jeśli chcesz trochę “ulepszyć” swoją pizzę, możesz pokusić się o oliwę smakową np. czosnkową czy ziołową. Takie produkty możesz użyć także do makaronów czy zapiekanek.

Jaka oliwa najlepsza do dań
Dzięki oliwie z oliwek Twoje potrawy – śniadania, obiady, kolacje oraz przystawki będą wykazywały aromatyczny zapach i doskonały smak. 

Smażenie i pieczenie – jaka oliwa z oliwek będzie najlepsza?

Włoska oliwa z oliwek jest także doskonałym produktem do smażenia i pieczenia. Do tych dwóch procesów warto wybrać…no chyba Cię nie zdziwię – oliwę z oliwek extra virgin. Można jej bez obawy używać, ponieważ posiada wysoką temperaturę dymienia (nawet 205 stopni) – jest stabilna termicznie

Czy cena ma znaczenie, czyli ile kosztuje oliwa z oliwek

Cena oliwy i jej stosunek do jakości tego tłuszczu zastanawia niejednego Polaka. Czy warto wydawać na oliwę z oliwek więcej niż 50 złotych za litr? Czy droższa i najlepsza włoska oliwa z oliwek jest smaczniejsza? Otóż niekoniecznie!

Minimalna cena podawana przez wielu smakoszy oliwy to 25-30 złotych za litr. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jakość, sprawdzić firmę, która tłoczy oliwę, czy nie jest to mała marka, którą przejął wielki koncern. Jeśli te dwa aspekty wypadają pozytywnie, można skupić się na smaku i testować oliwy o różnych aromatach, szukając tego, który najbardziej przypadnie nam do gustu. Jaka oliwa z oliwek powinna zagościć w Twoim domu?

Wyjątkowo drogie oliwy, których cena przekracza 100 złotych za litr, mogą być tłoczone na bardzo małą skalę, a za tym właśnie idzie wyższa cena, gdyż towar dostępny jest w mniejszej ilości. A czasami cena jest budowana na ludzkiej naiwności – klienci myślą, że coś droższego jest wyższej jakości, sprawdzone i lepsze w smaku. Aby uniknąć wpadki, warto zweryfikować jakość samodzielnie, a nie tylko sugerować się ceną. Jeśli jesteśmy gotowi na większy wydatek, a oliwa z oliwek jest wysokiej jakości, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zdecydować się na zakup w takiej cenie np. w sklepie https://kuchnia-wloska.com.pl/. Pamiętajmy jednak, że droższa i najlepsza włoska oliwa z oliwek wcale nie musi nam smakować bardziej od takiej o połowę tańszej.

Jak należy przechowywać oliwę z oliwek?

Jeśli już wybrałeś, jaka oliwa z oliwek “zagości” w Twoim domu, to teraz musisz dowiedzieć się, jak ją odpowiednio przechowywać. Na to będzie miała wpływ już nasza decyzja zakupowa, gdyż wybierając oliwę należy zwrócić uwagę na to, w jakiej butelce jest sprzedawana. Powinna ona być wykonana z ciemnego szkła, tak aby oliwa nie była poddawana wpływowi światła. Dzięki temu po zakupie nie trzeba będzie martwić się przelewaniem jej do innego opakowania. Jeśli jednak kupujemy oliwę w dużym metalowym opakowaniu (często jest to bardzo korzystne cenowo rozwiązanie), rozlanie jej do mniejszych butelek zdecydowanie ułatwi wykorzystywanie jej w kuchni. Wtedy właśnie warto wybrać ciemną butelkę, którą będziemy uzupełniać co jakiś czas nową porcją oliwy.

Wszelkiego rodzaju lejki nie są najlepszym wyborem, ponieważ najlepsza włoska oliwa z oliwek nie powinna mieć dostępu do powietrza. Dlatego właśnie warto korzystać z normalnej zakrętki, dzięki której butelka będzie szczelnie zamknięta, a oliwa pozostanie świeża i nadal będzie można zachwycać się jej smakiem.

Jaka oliwa z oliwek - cena
Przed zakupem sprawdź skład, firmę oraz kraj pochodzenia oliwy. Zobacz, czy produkty jest warty swojej ceny.

Gdzie kupić prawdziwą włoską oliwę z oliwek?

W dużych sieciach handlowych i dyskontach raczej nie znajdziemy oliw, które pochodzą z małych włoskich firm, a takie produkowane w dużych przedsiębiorstwach na ogromną skalę. Niestety zdarza się, że za większą skalą produkcji idzie obniżenie jakości. Aby uniknąć tego ryzyka, najlepiej wybierać oliwy z oliwek produkowane przez niewielkie włoskie firmy, gdzie jakość zawsze jest na pierwszym miejscu. Te najłatwiej znaleźć w sklepach z prawdziwymi włoskimi produktami, które często nawiązują współprace właśnie z tego typu przedsiębiorstwami.

Jaka oliwa z oliwek będzie najlepsza? Jak ją przechowywać i do jakich potraw dodawać? – to już wiesz. Postaw na dobrej jakości produkty, dzięki którym dania uzyskają doskonały i niepowtarzalny smak. Dobra włoska oliwa z oliwek sprawi, że przeniesiesz się do słonecznej Italii. 

Rate this post
Kategorie
Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *