Włoska oliwa z oliwek – jak wybrać najlepszą?

Napisane przez
oliwa z oliwek - jak wybrać

Podróż do Włoch w wielu przypadkach kończy się miłością do jedzenia. Nietrudno w to uwierzyć, gdyż oryginalne włoskie specjały wyróżniają się wyjątkowym smakiem i aromatem. Dużą popularnością cieszą się m.in. włoskie oliwy extra vergine. W przypadku podróżowania samolotem nie zawsze jest jednak możliwe zabranie ze sobą butelki z oryginalną oliwą kupioną we Włoszech. W takim przypadku w tęsknocie za tym przepysznym smakiem zaczynamy poszukiwania włoskiej oliwy w polskich sklepach. Na co zwrócić uwagę podczas zakupów? Jak powinna być przechowywana oliwa z oliwek? Jak wybrać i gdzie znajdziemy najlepsze włoskie oliwy? Zapraszamy do naszego poradnika zakupowego!

Włoska oliwa z oliwek – jak wybrać i o czym pamiętać?

Kupując włoską (i nie tylko!) oliwę z oliwek, warto zwrócić uwagę na certyfikat DOP, który oznacza Chronioną Nazwę Pochodzenia. Dzięki niemu zyskujemy pewność, że wybrany przez nas produkt faktycznie powstał w danym regionie i był poddany odpowiednim kontrolom podczas produkcji.

Można sprawdzić także czy na etykiecie znajdziemy nazwę i adres producenta. W ten sposób możliwe jest zweryfikowanie firmy, np. w Internecie.

Czy cena ma znaczenie, czyli ile kosztuje oliwa z oliwek

Cena oliwy i jej stosunek do jakości tego tłuszczu zastanawia niejednego Polaka. Czy warto wydawać na oliwę z oliwek więcej niż 50 złotych za litr? Czy droższa i najlepsza włoska oliwa z oliwek jest smaczniejsza? Otóż niekoniecznie!

Minimalna cena podawana przez wielu smakoszy oliwy to 25-30 złotych za litr. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jakość, sprawdzić firmę, która tłoczy oliwę, czy nie jest to mała marka, którą przejął wielki koncern. Jeśli te dwa aspekty wypadają pozytywnie, można skupić się na smaku i testować oliwy o różnych aromatach, szukając tego, który najbardziej przypadnie nam do gustu. Zatem jaką oliwę z oliwek wybrać?

Wyjątkowo drogie oliwy, których cena przekracza 100 złotych za litr, mogą być tłoczone na bardzo małą skalę, a za tym właśnie idzie wyższa cena, gdyż towar dostępny jest w mniejszej ilości. A czasami cena jest budowana na ludzkiej naiwności – klienci myślą, że coś droższego jest wyższej jakości, sprawdzone i lepsze w smaku. Aby uniknąć wpadki, warto zweryfikować jakość samodzielnie, a nie tylko sugerować się ceną. Jeśli jesteśmy gotowi na większy wydatek, a oliwa z oliwek jest wysokiej jakości, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zdecydować się na zakup w takiej cenie np. w sklepie https://kuchnia-wloska.com.pl/. Pamiętajmy jednak, że droższa i najlepsza włoska oliwa z oliwek wcale nie musi nam smakować bardziej od takiej o połowę tańszej.

Jak należy przechowywać oliwę z oliwek?

Zakup oliwy to pierwszy krok, drugim jest jej odpowiednie przechowywanie. Na to będzie miała wpływ już nasza decyzja zakupowa, gdyż wybierając oliwę należy zwrócić uwagę na to, w jakiej butelce jest sprzedawana. Powinna ona być wykonana z ciemnego szkła, tak aby oliwa nie była poddawana wpływowi światła. Dzięki temu po zakupie nie trzeba będzie martwić się przelewaniem jej do innego opakowania. Jeśli jednak kupujemy oliwę w dużym metalowym opakowaniu (często jest to bardzo korzystne cenowo rozwiązanie), rozlanie jej do mniejszych butelek zdecydowanie ułatwi wykorzystywanie jej w kuchni. Wtedy właśnie warto wybrać ciemną butelkę, którą będziemy uzupełniać co jakiś czas nową porcją oliwy.

Wszelkiego rodzaju lejki nie są najlepszym wyborem, ponieważ najlepsza włoska oliwa z oliwek nie powinna mieć dostępu do powietrza. Dlatego właśnie warto korzystać z normalnej zakrętki, dzięki której butelka będzie szczelnie zamknięta, a oliwa pozostanie świeża i nadal będzie można zachwycać się jej smakiem.

Gdzie kupić prawdziwą włoską oliwę z oliwek?

W dużych sieciach handlowych i dyskontach raczej nie znajdziemy oliw, które pochodzą z małych włoskich firm, a takie produkowane w dużych przedsiębiorstwach na ogromną skalę. Niestety zdarza się, że za większą skalą produkcji idzie obniżenie jakości. Aby uniknąć tego ryzyka, najlepiej wybierać oliwy z oliwek produkowane przez niewielkie włoskie firmy, gdzie jakość zawsze jest na pierwszym miejscu. Te najłatwiej znaleźć w sklepach z prawdziwymi włoskimi produktami, które często nawiązują współprace właśnie z tego typu przedsiębiorstwami.

Rate this post
Kategorie
Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.