Włoskie makarony – dlaczego są najlepszym wyborem i z czym je jeść?

Napisane przez
włoskie makarony - poznaj je bliżej

Włoskie makarony. Przepyszne i jedyne w swoim rodzaju składniki wielu różnorodnych potraw. Produkty, które zyskały sobie fanów właściwie na całym świecie. Na szczęście dziś możemy cieszyć się ich smakiem nie tylko w słonecznej Italii, ale także w zaciszu własnego domu. Warto jednak dowiedzieć się wcześniej, dlaczego to właśnie włoskie makarony są doskonałym wyborem. W tym artykule odpowiadam na to pytanie i podpowiadam także, z czym je jeść. Zapraszam do lektury!

Doskonałe włoskie makarony – co właściwie je wyróżnia?

Włoskie makarony to produkty wysokiej jakości, a Włosi uznawani są ze ekspertów w ich dziedzinie. Są wytwarzane w oryginalny sposób, zgodny z tradycyjną recepturą. To właśnie dzięki niej możesz mieć pewność, że pasta będzie wyróżniała się przepysznym smakiem i będzie doskonale smakowała także w wersji solo!

Bardzo duże znaczenie odgrywa tutaj wybór ziaren wysokiej jakości oraz proces suszenia, będący jednym z etapów produkcji makaronu. Dzięki temu nie traci on cennych wartości odżywczych – jest więc nie tylko smakowity, ale i zdrowy. Odznacza się dzięki temu charakterystycznym smakiem, którego nie sposób pomylić z inną pastą!

Kolejnym ważnym elementem procesu produkcji włoskich makaronów jest wykorzystanie do nich sit z brązu. Metoda ta określana jako „trafilato in bronzo” sprawia, że pasta zyskuje nieco chropowatą, szorstką powierzchnię. Czy ma to większe znaczenie? Zdecydowanie tak! Dzięki temu sos lepiej przywiera do makaronu, nie ścieka z niego, a każdy kęs potrawy jest doskonałym doznaniem jej pełnego smaku. Może wydawać się to drobnym szczegółem, ale uwierz mi – ma on znaczenie.

Dużą zależą włoskich makaronów jest także to, że są one dostępne nie tylko dla osób będących na tradycyjnej diecie. Coraz większa liczba producentów proponuje także pasty produkowane z innych mąk niż pszenna. Do popularnych należy np. ryżowa, gryczana czy kukurydziana. Dzięki temu taki makaron może być spożywany przez osoby chorujące na celiakię, które w innym wypadku musiałyby zrezygnować z tej przepysznej potrawy.

Włoskie makarony zachwycą Cię swoim bogactwem kształtów!

Włoskie makarony wyróżniają się także bogactwem kształtów – jest ich łącznie kilkadziesiąt! Tagliatelle, spaghetti, penne, lasagne czy fusilli mogą być Ci znane, gdyż popularne są u nas ich polskie odpowiedniki. Jednak warto poznać także conchiglioni, pappardelle, rigatoni czy linguine. Dzięki takiej różnorodności pasty można wykorzystać w całym szeregu potraw, idealnie dopasowując ich kształt, aby osiągnąć doskonałe połączenie.

Jak Włosi jedzą makarony?

U nas pasta jest czymś często zakazanym – wiele osób powie, że to przecież węglowodany, które tuczą. A jednak jest zupełnie odwrotnie. Czy Włochy to kraj, w którym jest problem z otyłością? Nie słyszy się, aby był to problem wśród społeczeństwa. Gdyby makaron był taki zły, to Włosi byliby pierwsi w kolejce po problemy zdrowotne, gdyż spożywają go oni nawet kilkadziesiąt kilogramów na osobę rocznie!

Zwróciłeś kiedyś uwagę, w jaki sposób Włosi jedzą swoje ukochane makarony? Kluczem jest tutaj nie tylko pasta, ale także to, z czym jest serwowana. Włosi skupiają się na makaronie, a nie na dodatkach. Mają one komplementować jego smak, a nie całkowicie go przytłaczać i zmieniać. W polskich potrawach z kolei często zdarza się, że jemy sos z makaronem, zamiast makaron z sosem. Proporcje składników dania są zupełnie inne.

Może to wynikać z naszych nawyków lub po prostu tego, że nasz makaron nie wyróżnia się tak intensywnym smakiem. W przypadku włoskich past nie ma jednak z tym problemu – potwierdza to fakt, że są osoby, które jedzą je samodzielnie! Jeśli jednak chcesz wybrać klasyczną wersję – mam dla Ciebie kilka propozycji. Możesz tworzyć je również sam, ze swoich ulubionych składników. Staraj się jednak wtedy, aby ich liczba nie przekraczała trzech (taką wskazówkę usłyszysz od wielu Włochów!).

Z czym jeść włoskie makarony?

Włoski makaron doskonale smakuje z owocami morza. W tej roli świetnie sprawdzą się krewetki, ale także małże. Dodaj do nich czosnek, świeżą pietruszkę i oliwę z oliwek, aby otrzymać wyjątkowy smak! Jeśli nie przepadasz za owocami morza, możesz zastąpić je aromatycznym mięsem.

Wielu miłośników mają także potrawy z pastą, które bazują na sezonowych warzywach. Możesz wykorzystać cukinię, bakłażany czy brukselkę. Najpopularniejszym składnikiem włoskich dań z makaronem są jednak niewątpliwie pomidory. Jeśli masz możliwość i jest na nie sezon – skorzystaj ze świeżych! Ten smak będzie nie do podrobienia.

Włoska pasta doskonale smakuje także z oliwą, czosnkiem i pieprzem. Dodaj to tych składników parmezan, który wydobędzie z potrawy głęboki smak i gotowe! To proste i szybkie danie we włoskim stylu z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Rate this post
Kategorie
Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.