Kuchnia włoska i jej charakterystyczne produkty

Napisane przez
Produkty charakterystyczne dla kuchni włoskiej

Kuchnia włoska na pewno kojarzy Ci się z kilkoma produktami, które są popularne na całym świecie.

Nie można nie myśleć o makaronach, pizzy czy serach i nie powiązać ich właśnie z Włochami.

Te produkty są używane na całym świecie i mimo już swojej ogromnej popularności coraz więcej osób z nich korzysta i tworzy cudowne dania. Często także oryginalne i zaskakujące smakiem.

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat tego, jakie są charakterystyczne produkty dla kuchni włoskiej? Jeśli tak, to dobrze trafiłeś. W tym artykule dowiesz się, jakie elementy są najczęściej używane i lubiane przez ludzi na całym świecie.

Na czym bazuje kuchnia włoska? 

Zanim przejdziemy do popularnych i charakterystycznych produktów, skupmy się na czym bazuje kuchnia słonecznej Italii. 

W kuchni włoskiej nie może zabraknąć świeżych warzyw i przypraw. W tradycyjnych potrawach nie możesz zabraknąć takich składników, jak: ser, makaron, oliwa z oliwek, bazylia czy oregano. Na talerzu musi pojawić się także duża ilość warzyw, przede wszystkim pomidory i oliwki. 

Makarony – najbardziej charakterystyczny element kuchni włoskiej

Najpopularniejsze jeśli chodzi o kuchnię włoską, są oczywiście makarony. Można je podawać i przyrządzać na różne sposoby. Można je ugotować, podsmażyć, a nawet upiec. Dlatego też można wykorzystać je do wielu dań.

Na rynku znajdziesz wiele odmian makaronów włoskich, które różnią się grubością, długością czy też rozmiarem. Każdą z nich znajdziesz m.in. w ofercie sklepu https://kuchnia-wloska.com.pl/category/makarony-wloskie.

Możesz także spotkać się z produktami o różnej barwie, aby urozmaicić danie.

Przedstawimy Ci makarony, które nie są tak popularne jak spaghetti czy penne, ale także stanowią element kuchni włoskiej.

1. Fusilli

Zastanawiasz się nad wyglądem tego makaronu? A co jeśli powiemy Ci, że mimo nazwy bardzo dobrze go znasz? Fusilli to po prostu świderki.

Jest to makaron wykonany w płaskiego kawałka ciasta, które się skręcone i tworzy wcześniej wspomniany świderek.

Kuchnia włoska wykorzystuje go do różnego rodzaju gęstych sosów, a także do sałatek czy też zup.

Jako ciekawostkę można dodać, że nazwa pochodzi od włoskiego słowa “fuso”, czyli wrzeciono.

2. Casarecce

Kolejna odmiana makaronu, który jest mocno związany z kuchnią włoską.

Jest to krótki makaron, który jest zawinięty ku górze. Swoim kształtem przypomina rynienkę. Dzięki temu zatrzymuje sos i dlatego możesz cieszyć się doskonałym i aromatycznym smakiem makaronu.

Kuchnia włoska serwuje ten typ makaronu z sosami, a także z takimi dodatkami jak bakłażan, pomidory czy bazylia.

Idealnie sprawdzi się także jako dodatek do kalmarów oraz do świeżych pomidorków koktajlowych.

Makaron ten pochodzi z Sycylii.

3. Maccheroni

Kuchnia włoska proponuje nam także makaron o nazwie Maccheroni, który sięga czasów starożytnych.

Ma on kształt prostych rurek, które są puste w środku. Dzięki temu prostemu wyglądowi nadaje się do wielu sosów i dań. Dlatego też jest bardzo często wykorzystywany we włoskiej kuchni.

Jest to symbol kuchni sycylijskiej. Jak mówi tradycja, makaron ten przed ugotowaniem należało połamać na małe kawałki.

Jak wcześniej wspomnieliśmy, ten produkt idealnie nada się do każdego rodzaju sosów. Możesz go podawać także w sałatkach oraz z różnymi dodatkami.

4. Conchiglioni 

Ten makaron swoim kształtem przypomina muszlę ślimaka. Rowkowaną formę można dostać w różnych rozmiarach. Bardzo dobrze sprawdzą się do sałatek, makaronów z sosami i zapiekanek. 

Bardzo często dodaje się do nich farsz, ponieważ pozwala na to ich wielkość. Dzięki temu całość ma pyszny smak. Można je także dodać do zup. 

5. Rigatoni 

Jest to duży makaron, który swoim wyglądem przypomina rurki. Na zewnątrz jest lekko karbowany i można go dostać w wielu rozmiarach i średnicach. Idealnie sprawdzi się z gęstymi sosami. Idealnie wypełni pusty środek makaronu i zapewni niezwykły smak i aromat z każdym kęsem. 

Sery – popularny element

Kuchnia włoska nie może obejść się bez makaronów, ale także i serów. Stanowią one popularny dodatek do różnego rodzaju dań, oraz jako składnik, który dodaje się na kanapki.

Sery mają we Włoszech długą historię. Dlatego też ich produkty są wytwarzane z niezwykłą dokładnością oraz zachwycają ludzi na całym świecie.

Na pewno znasz takie sery jak mascarpone czy mozzarella, ale czy możesz wymienić jeszcze inne włoskie produkty? Oto kilka z nich!

1. Parmezan

Parmezan to ser, który jest mocno związany z kuchnią włoską. Wywodzi się on z centralnego regionu Włoch. Na pewno już wiele razy o nim słyszałeś.

Jest to ser pikantny oraz twardy, wytwarzany z mleka krowiego, który leży w solance.

Ma bardzo intensywny smak oraz zapach.

Kuchnia włoska najczęściej wykorzystuje go do spaghetti, gdzie stanowi idealny dodatek. Można do dodać także do zup czy też zapiekanek.

2. Caciocavallo

Caciocavallo to ser, który można łatwo rozpoznać poprzez jego charakterystyczny wygląd. Przypomina on związany worek, który jest w kolorze złotawym.

Wytwarza się go z mleka krowiego. Ma on delikatny i przyjemny smak, natomiast jego aromat jest intensywny.

Doskonale sprawdzi się do przekąsek, sałatek, a także do wędlin oraz pieczywa. Co więcej, jego lekko słodki smak będzie doskonale pasował do miodu.

3. Mozzarella

Mówiąc o popularnym parmezanie nie możemy zapomnieć o mozzarelli. Jest to miękki i biały ser, który wywodzi się z regionu Kampania. Jego smak jest delikatny i doskonale sprawdzi się w połączeniu z lekko ostrymi dodatkami. Można go podawać samodzielnie lub z przyprawami. 

4. Gorgonzola 

Na liście charakterystycznych włoskich produktów musi znaleźć się pleśniowy ser, czyli gorgonzola. Jest produkowany z mleka krowiego. Jego konsystencja jest miękka. Można go rozpoznać poprzez charakterystyczny słomkowy kolor i niebiesko-zieloną pleśń. 

A co ze smakiem? Różni się w zależności od stopnia dojrzałość. Dobrze dojrzałe sery są mają ostry i lekko pikantny smak. Natomiast młode charakteryzują się delikatną i kremową konsystencją oraz smakiem. 

Szynka parmeńska – najbardziej znana włoska wędlina

Szynk parmeńska jest produkowana z udźców wieprzowych z kością. Jej nazwa nie jest przypadkowa. Wszystko dlatego, że jest produkowana tylko i wyłącznie w prowincji Parmy, a dokładnie w regionie Emilia-Romania. Prawdziwą szynkę podchodzącą z tych okolic można bardzo prosto rozpoznać, ponieważ oznaczona jest certyfikatem – symbol korony.

Do jej produkcji wykorzystuje się specjalne do tego hodowane świnie, które nie mogą mieć więcej niż 10 miesięcy.  Szynka dojrzewa przez około 12 miesięcy. Jest odpowiednio poprawiona i powieszona w specjalnie wentylowanym pomieszczeniu. 

Jest to wędlina doskonała, ponieważ zawiera mało tłuszczu. W swoim składzie ma jednak dużo białka, witamin i minerałów, które są dobrze przyswajalne przez organizm. Szynka parmeńska w smaku jest łagodna i lekko słodka. Najczęściej podaje się ją pokrojoną w cienkie plasterki w towarzystwie różnych owoców np. fig lub winogron. Doskonały dodatek na kanapki i do sałatek. 

Oliwa – źródło zdrowia i smaku

Kuchnia włoska może poszczycić się wspaniałą oliwą. Jest ona dodawana do wielu dań, które przygotowują.

Jeśli chodzi o oliwę, najlepszym wyborem będzie oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Oliwa jest bardzo zdrowa. Dlaczego? Jest bogata w witaminy rozpuszczalne w wodzie: A, D, E, K. Pomoże także każdemu, kto zmaga się z zaparciami, a także zapobiega tworzeniu się wolnych rodników. Idealnie wpływa na trawienie. Co ciekawe, spowalnia procesy starzenia się.

Kuchnia włoska wykorzystuje oliwę do tworzenia różnych rodzajów sosów. Dodawana jest także do pizzy oraz makaronów. Można nią także posmarować bagietkę czy chleb.

Oregano – popularna przyprawa kuchni włoskiej

Oregano jest bardzo mocno związane z włochami. Kuchnia włoska wykorzystuje ją do wielu dań, ale co trzeba podkreślić to to, że jest to także roślina lecznicza.

Roślina ta wspomaga trawienie, zapobiega owrzodzeniom żołądka, a także wykazuje właściwości bakteriotwórcze oraz przeciwbiegunkowe.

Jest to oczywiście przyprawa popularna w całych Włoszech, ale najczęściej używa się ją na południu.

Oregano można wykorzystać do pizzy, sosu pomidorowego oraz od wszelkiego rodzaju tłustych potraw.

Teraz już wiesz, jake są charakterystyczne produkty, które muszą pojawić się w każdej włoskiej kuchni. Jeśli chcesz przygotować dania prosto z Italii, możesz to zrobić! W Polsce znajdziesz wiele sklepów,które dostarczają produkty prosto w włoch. Dzięki temu możesz przenieść kawałek tego kraju na swój talerz nie wychodząc z domu!

5/5 - (1 vote)
Kategorie
Aktualności

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *