Drewno to jeden z najpiękniejszych i najbardziej uniwersalnych materiałów na podłogi. Będzie dobrze wyglądać właściwie w każdym wnętrzu. Czy warto więc postawić na takie rozwiązanie również w kuchni, w której nawierzchnia jest narażona na niebezpieczeństwa nieznane innym pomieszczeniom? Jaka drewniana podłoga w kuchni sprawdzi się najlepiej? Podpowiadamy!
Drewniana podłoga w kuchni – czy warto?
Nie ma się co łudzić: na podłogę w kuchni regularnie będzie się coś wylewać lub spadać. Woda, herbata, zupa, szklanka, talerz – każdy z tych przedmiotów i substancji może ją uszkodzić, zadrapać czy splamić.
Mimo to drewniana podłoga w kuchni może podołać takim wyzwaniom. Dziś masz do wyboru wiele bardzo dobrze zaimpregnowanych rozwiązań, które długo wytrzymają w świetnym stanie. Drewniana podłoga będzie inwestycją na lata.
Poza solidnością zalet jest jednak więcej. Niewątpliwą jest urok naturalnego rozwiązania – z nim kuchnia będzie bardziej przytulna. Do tego drewno komponuje się z każdym stylem aranżacyjnym, można wybierać wśród wielu kolorów i deseni. Już w czasie eksploatacji można też zmienić jego barwę. Drewno łatwo utrzymać w czystości, taka podłoga tłumi również dźwięki. To szereg praktycznych zalet.
Jakie drewno wybrać na podłogę w kuchni?
Poszczególne rodzaje drewnianych podłóg różnią się jednak między sobą właściwościami. Dowiedz się o nich więcej, by dokonać odpowiedniego wyboru.
Dębowa podłoga do kuchni
Dąb to jeden z najbardziej zakorzenionych w polskiej kulturze surowców. Nadaje się więc również na podłogę w kuchni. Wizualnie będzie wyróżniać się dostojnością i elegancją. Z upływem czasu dąb będzie samoistnie ciemniał, co wywoła dodatkowy efekt.
Drewniana podłoga w kuchni z dębu będzie wytrzymała i odporna na ścieranie. Jednocześnie to drewno łatwe w obróbce. W razie potrzeby będziesz więc mógł ją odnowić. Szeroki wybór dębowych desek podłogowych i parkietów znajdziesz na https://parkietypetlak.pl/.
Bukowe deski podłogowe
Bukowe deski podłogowe wyróżniają się ciepłym kolorem, przez niektórych określanym mianem miodowego. Ciepło bijące od tej podłogi będzie odczuwalne również w kuchni. Do tego buk wyróżnia się prostą strukturą, bardzo łatwo wkomponuje się więc w niemal każdą aranżację. Przy odpowiedniej impregnacji podłoga z buku okaże się trwałym rozwiązaniem.
Jesionowa podłoga do kuchni
Jeśli szukasz jasnej podłogi do kuchni, wybierz jesion. Obok klasycznego odcienia brązu takie deski można bowiem spotkać w kolorze jasnożółtym. To także rozwiązanie dla tych, którzy szukają ciekawych wzorów na podłodze – jesion ma liczne sęki. Jednocześnie należy do najtwardszych polskich drzew, powinien więc w dobrym stanie wytrzymać przez lata. Przy tym jest to opcja tańsza od dębowych podłóg.
Drewniana podłoga w kuchni z drewna egzotycznego
W kuchni możesz rozważyć również wykorzystanie drzew egzotycznych, które wyróżniają się bardzo dużą wytrzymałością. Przykładem może być wysoce odporne na ścieranie drewno jatoba, które cechuje też złoto-brązowy kolor. Ciekawym rozwiązaniem może być też podłoga z merbau. Wyróżnia się bardzo dużą twardością, większą nawet od dębu. Do tego oferuje bardzo głęboką barwę.
Podsumowanie: jaka drewniana podłoga w kuchni sprawdzi się najlepiej?
Drewniana podłoga w kuchni to szereg praktycznych i wizualnych zalet. Musisz tylko wybrać odpowiednio twardy i odporny na ścieranie materiał. Najbardziej klasyczny wybór to elegancki dąb. Rozważ jednak również alternatywy: jesion, buk oraz drewna egzotyczne.